Šimpanzi se v přírodě opíjejí – a moc rádi!
Šimpanzi dokážou i holdovat alkoholu, zjistili vědci...
Šimpanzi coby nejbližší příbuzní člověka v říši zvířat s lidmi sdílejí schopnost chápat řeč i smysl pro spravedlnost. Nejnovější výzkum zveřejněný v časopise Royal Society Open Science ukázal, že mají také zálibu v alkoholu.
Odborníci, kteří studují šimpanze v Guineji, v tělech zvířat našli známky dlouhodobé a opakované konzumace etanolu. V rámci sedmnáctiletého výzkumu zaznamenali, že si šimpanzi s pomocí listů zavdávají fermentované palmové šťávy. Někteří dokonce tak, že jsou na nich patrné známky opilosti.
V guinejské oblasti Bossou, kde přírodovědci šimpanze pozorovali, místní lidé vyrábějí palmové víno. Šťávu k jeho výrobě stáčejí v korunách palem do plastových nádob, pro které si chodí ráno a večer. A šimpanzi, často ve skupinách, šplhají k nádobám a napájejí se přírodně zkvašenou šťávou. Sežvýkají několik listů, které pak použijí jako houbu a namáčejí ji do tekutiny.
Lahvinka vína denně – jako u lidí
Vědci měřili obsah alkoholu ve šťávě a nafilmovali šimpanze při pitkách. Zjistili, že zvířata popíjela tříprocentní alkohol a že některá zkonzumovala i 85 mililitrů, což odpovídá co do obsahu alkoholu zhruba jedné lahvi vína, tvrdí doktorka Kimberley Hockingsová z Oxford Brookesovy univerzity.
"Na šimpanzech byly patrné známky opilosti, například rychle usínali. V jednom případě byl jeden samec po požití šťávy zvlášť neklidný. Zatímco ostatní se na noc uložili do svých pelechů, on neklidně asi hodinu poletoval mezi stromy," řekla stanici BBC Hockingsová.
I když jsou popsány případy opic konzumujících alkohol z přírodních zdrojů, tady jde o první záznam a kvantitativní měření záměrného pití u divoce žijících opic.
Matthew Carrigan z floridské školy Santa Fe College ve své studii dokázal, že lidé s africkými opicemi sdílejí genetickou výbavu, která jim umožňuje alkohol trávit. Podle dalšího vědce Richarda Byrnea tento gen lidem a šimpanzům "zpřístupnil zdroje energie nahodile 'chráněné' alkoholem, který je pro jiné tvory škodlivý".
"Ať už byl evoluční vývoj jakýkoli, tato adaptace mi zřejmě umožňuje vychutnat si dobrou whisky," řekl Byrne.
ČTK