4. února 2024 07:05

Zábavné video, které vám rozjasní den: Želva na kolečkách se nezalekne ani schodů

O to, aby se zraněná želva mohla opět bez potíží pohybovat, se postaral umělec, kterého v Česku dobře známe. Vrátil totiž mimo jiné tvář dvěma známým přemyslovským knížatům…

Samička želvy uhlířské (Chelonoidis carbonaria) jménem Filó měla hned dvakrát za sebou ohromnou smůlu. Především prodělala vážné onemocnění reproduktivního systému, které vyžadovalo operaci. Tuto operaci pak navíc provedl veterinář, který s plazy nemá zkušenosti, a výsledkem byly další závažné komplikace.

Nakonec se však na tohoto jihoamerického plaza přece jen usmálo štěstí a Filó skončila v rukou zkušenějšího lékaře. Ten jí dokázal nejen pomoct, ale dokonce z ní udělal jednu z nejrychlejších želv v okolí.

Chybějící krunýř a oslabené nohy

Pětadvacetiletá Filó, která momentálně váží nějakých dvacet kilogramů, je totiž naživu hlavně díky podivuhodné protéze s kolečky. Brzy po operaci želvě kvůli nekróze odumřela část spodního krunýře a další problémy na sebe nenechaly dlouho čekat.

U Filó se také objevila částečná paralýza pánevních končetin, která se v posledních měsících jevila jako čím dál tím kritičtější. Komplikovalo jí to pohyb a shánění potravy,vysvětlil serveru IFL Science veterinář Giuliano Setem. Ten se o Filó momentálně stará a tvrdí, že dosud neviděl želvu s tak ošklivým zraněním.

Čtěte také: Smrt „vodního boha“ oplakávají i přírodovědci. Znamená konec pro celý starobylý druh?

Není jasné, jestli problémy s pohybem u želvy způsobilo její původní onemocnění, anebo vznikly až během následné operace v režii nezkušeného veterinárního lékaře. Ve výsledku je to ale jedno. Důležité bylo najít pro Filó nějaké řešení, a tak se doktor Setem rozhodl oslovit známého brazilského 3D umělce… a tohle je výsledek.

Pomohl 3D specialista známý i u nás

Cícero Moraes je mezi milovníky zvířat známý. V roce 2016 s pomocí 3D tiskárny stvořil například úplně nový krunýř pro želvu, která o něj přišla během lesního požáru. A známe ho koneckonců i my v České republice: S našimi odborníky spolupracoval při rekonstrukci podoby dvou známých přemyslovských knížat, synů svaté Ludmily, Spytihněva a Vratislava. Přečíst si o tom víc a podívat se na fotky můžete v tomto článku.

Aby Filó pomohl, nastudoval si Moraes její CT a protézu jí navrhnul tak, aby jednak usnadnila želvě pohyb a zároveň jí citlivě ale důkladně zakryla citlivé místo na břiše, kde přišla o krunýř. A jak jste mohli vidět na videu, želva ji ovládá bez problémů. Dokonce s ní jezdí i ze schodů, jako by byla rozhodnutá zařízení náležitě otestovat.

Zdroj: Želvízahrada.cz, IFL ScienceABC News

Mohlo vám uniknout: Vědecká senzace na Karlovarsku: Experti nalezli čelist neznámé šelmy, jde o unikátní objev

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom