12. července 2024 11:25

Dechberoucí záběry z oka hurikánu. Letadlo vletělo přímo do centra ničivé Beryl

Hurikán Beryl svou velikostí a silou mnohé zaskočil. V oblasti, kterou zasáhl, jsou samozřejmě silné tropické bouře celkem běžné, ale žádný z hurikánů kategorie 5 ještě nikdy nepřišel tak brzy v roce. Není proto divu, že se ho vědci rozhodli prozkoumat co možná nejvíce zblízka. Tak zblízka, že se rozhodli vletět přímo do něj.

Zaměstnanci amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) mají očividně pro strach uděláno. Průlet tropickou cyklónou, která na Saffirově-Simpsonově stupnici dostala číslo 5 a větry v ní foukají rychlostí více než 70 metrů za sekundu (tj. víc než 250 km/h), znamená čelit také tak silnému dešti, že kvůli němu piloti ani nevidí.

Mohlo by vás zajímat: Češka při řádění hurikánu přišla o prsty. Kosti mi čouhaly z rukou a hodiny jsem trpěla, řekla

Malý letoun sebou háže nahoru, dolů i do strany, a to tak dlouho, dokud se pilotům nepodaří vletět do relativního klidu oka hurikánu. Tam vědce ovšem čeká podívaná, kterou by jim teoreticky mohl i někdo závidět.

Piloti se musejí učit v praxi

Letadla, která NOAA pro vlet do hurikánů běžně používá, se jmenují podle postav z oblíbeného amerického vzdělávacího pořadu pro děti Sesame Street, Kermit a Miss Piggy. Jsou vybavená všemi možnými senzory, aby toho odborníci mohli o tropických cyklónách zjistit co nejvíc najednou. A je z nich také možné odhodit drobné sondy a senzory, které během své cesty hurikánem vědcům poskytují další údaje. Připravit piloty na to, co při průletu takhle silnou bouří zažijí, je ale prý velice náročné.

Nasimulovat průlet hurikánem k jeho oku je prakticky nemožné,“ vysvětlil Scott Price, který „lovcům hurikánů“ v NOAA velí. „Jediný způsob, jak pochopit odezvu stroje, důležitost koordinace posádky, a to, co se bude dít a jak se letadlo bude chovat, když se bude prodírat stěnou větru a deště, je být přímo u řízení.“

Veškerá data odborníkům slouží k tomu, aby tento extrémně nebezpečný typ tropických cyklón co nejlépe pochopili a dopodrobna zjistili, jak vznikají a co je pohání. Díky tomu pak budou lépe schopní je nejen předvídat a vydat včasné varování, ale také přesněji odhadnout, kam zamíří.

Hurikán Beryl na začátku července roku 2024 zasáhl oblast jihovýchodního Karibiku, poloostrov Yucatán, Jamajku a jižní pobřeží USA. Vyžádal si už minimálně 8 lidských životů a způsobil masivní výpadky proudu, které mohou trvat několik dní a zasáhly okolo tří milionů domácností.

Zdroj: NOAANational Weather Service, Prima CNN News.

Video, které jste mohli minout: Na Česko se valí velmi nebezpečné bouře. Němci varují před vznikem tornád

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora