27. dubna 2024 07:05

„Upíří“ pavouk putuje Evropou. Po Česku je na řadě Německo

Arachnofobici z německých měst nemají lehké spaní. Po jejich domácnostech se totiž šíří pavouk nosferatu.

Pazora slíďákovitá neboli Zoropsis spinimana je známá také pod označením „pavouk nosferatu“. Přišla k němu díky kresbě na svém hřbetě, která připomíná slavného filmového upíra. Pazořino tělo je 2 cm dlouhé a rozpětí jejích nohou dosahuje až 6 cm. Přirozeně se vyskytuje hlavně v Itálii, Chorvatsku, Francii či na Pyrenejském poloostrově a jejím domovem jsou borové lesy. Zde se skrývá pod kůrou či kameny.

Kousavá spolubydlící

Pazora má ráda teplo a když přichází podzim, uchyluje se k lidským obydlím. Když je v ohrožení, dokáže také pěkně kousnout, což si nyní mohou ověřit obyvatelé německých domácností. Německá asociace pro ochranu přírody (NABU) totiž do poloviny dubna letošního roku eviduje 35 000 zpráv o jeho výskytu. „Je téměř všude. Pavouk nosferatu, který pochází z oblasti Středozemního moře, se nyní rozšířil téměř po celém Německu,“ zní oficiální vyjádření asociace. Pazora se ale objevila také v našich končinách. Od roku 2019 Česká arachnologická společnost eviduje osm nálezů.

Čtěte také: Obyčejný nákup se proměnil v šok a strach. Muž našel v sáčku s banány obrovského pavouka

Dobrou zprávou je, že pazořino kousnutí není nijak fatální. Ti, kterým se poštěstilo okusit její čelisti, jej přirovnávají k bodnutí vosou. Vážnější komplikace ale samozřejmě hrozí při alergické reakci, nicméně pavoukovi jde primárně o setrvání v teple a svému lidskému spolubydlícímu se snaží spíše vyhnout. V nejhorším případě navíc není nijak náročné se pazory zbavit. Kromě osvědčeného uvěznění ve sklenici pomáhá k jejímu odpuzení také vůně levandule, máty, eukalyptu, skořice či citrusů.

Zdroje: Frontiersin/NABU

Video, které jste mohli minout: Velký pavouk děsí obyvatele Hrádku na Třinecku

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom