23. července 2023 06:00

Po páření smrt? Ani náhodou! Unikátní video ukazuje, jak chytrý pavouk přelstí samičku

Pavoučí samečci to mnohdy při páření nemají jednoduché, některým druhům po sexuálním aktu hrozí, že je samička pozře. Na pakřižáka východního si ale nepřijdou.

Láska může pěkně bolet, to samečci pavouka druhu pakřižák východní (Philoponella prominens) dobře vědí. Tihle původem asijští pavouci tvoří velké pavučinové kolonie, ve kterých jich pohromadě žije až 300. Samičky zůstávají ve svých pavučinách, a jak tomu je u mnoha sériových zabijáků, se sousedkami žijí v naprostém míru. Jakmile se ale v jejich pavučině objeví jeden ze samečků, kteří v pavučinové spleti různě migrují, visí jeho osud doslova na tenkém vlákně.

Strategie přežití

Sameček se totiž k samičce opatrně spustí na jediném vlákně zavěšeném k její vlastní pavučině. Jakmile je sexuální akt u konce, na nic nečeká a mocně se od samičky odrazí. Síla odrazu a pružné vlákno ho rázem katapultují od samice pryč takovou rychlostí, že to vědci museli natočit s pomocí speciální kamery, ta běžná by to nezvládla: až 88,2 centimetrů za vteřinu. Úctyhodný výkon na tvora, který měří jen 3 milimetry. Kdyby byl tenhle pavouk 180 centimetrů vysokým mužem, během jediné vteřiny by zvládl přeletět půl kilometru.

Přečtěte si také: Noční můru arachnofobů spláchnutím nezabijete. Obří pavouk miluje vodu a má příbuzné i v Česku

Jak ukázala studie publikovaná v odborném časopise Current Biology, tenhle mechanismus samečkům doslova zachrání život – katapultovat se nestihli jen tři ze 155 pozorovaných pavouků a všechny samičky zabily a pozřely. Když samečkům vědci tuto únikovou metodu s pomocí štětce zablokovali, v žaludku samičky nalezli svůj konec všichni.

Zdroj: Current Biology, LOE.org

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom