7. dubna 2023 06:00

Nejvzácnějšího žraloka světa spatřilo jen pár šťastlivců. Poprvé se povedlo natočit hned dva najednou

Poprvé v historii se povedlo zachytit dva exempláře vzácného žraloka najednou. Vědci proto tyhle unikátní záběry pečlivě analyzují.

Nejde pravděpodobně o typ úlovku, ve který mladí Američané doufali, když se se svou lodí vydali v září roku 2022 rybařit k pobřeží kalifornského San Diega. Pro mořské biology jde však o moment, který by se dal popsat jako nalezení žraločího svatého grálu. Žralok velkoústý, Megachasma pelagios, je jeden z nejvzácnějších žraloků vůbec. Objeven byl v roce 1976 a živý exemplář se od té doby povedlo chytit jen jednou.

Lidé měli to štěstí, že ho spatřili, zatím jen 273× v historii a většina z těchto pozorování se odehrála od roku 2018. Po většinu dne se tento tvor totiž drží v hloubce okolo 150 metrů. Nyní ale za bílého dne natočili u hladiny dokonce dva exempláře.

Vědci se o jejich chování mohou jen dohadovat

Video se přes sociální sítě dostalo až mezi vědce, kteří se od té doby pokoušejí odhadnout, co na záběrech dva vzácní žraloci mohli dělat. Podle jedné teorie se na něčem živili, dokud je loď nevyrušila.

Mohlo by vás zajímat: Nové video žraloka, který chodí po souši, obletělo svět. Měli byste se ho bát?

Odborníci o jejich životním stylu sice dodnes nevědí skoro nic, že jde o pojídače krilu ale už tuší. Hlavně díky tomu, že když v roce 1990 chytili onen jediný živý exemplář, dali mu sledovací zařízení. Jeho migrace mezi hloubkami (od cca 150 metrů přes den až po ani ne 20 metrů v noci) odpovídala vzorci, podle kterého se tito malí korýši, a tím pádem i jejich predátoři pohybují.

Druhou teorií je, že rybáři paryby vyrušili během rituálu předcházejícímu páření. Menší z nich, 3,7metrový, je totiž podle odborníků sameček a podle všeho z hloubky sledoval toho většího, 4,5metrového. U něj si odborníci pohlavím nejsou jistí. Pokud by ale měli vycházet z toho, co znají od příbuzných druhů, odpovídá postavení samce tomu, které obvykle žraloci vykazují při námluvách.

Zdroj: Environmental Biology of Fishes

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom