7. května 2024 15:20

Nejjedovatější pavouk na světě klidně uloví i žábu nebo hlemýždě. Podívejte se na jeho smrtící zásah

Zvířecí výzbroj S1 (4) – Sklípkancovití

Kousnutí pavouka je často nepříjemné, obzvláště u druhu, jehož kousnutí končí smrtí. Takové riziko představuje setkání s čeledí sklípkanovitých, jejíž příslušníci si troufnou i na větší živočichy, než jsou členovci.

Sklípkancovití jsou doma v Chile, Argentině, ale především v Austrálii a na Novém Zélandu. Specifickým znakem pro ně je, že si nebudují pavučiny ve volném prostoru, nýbrž nory v zemi či ve stromech, kde si z vláken upletou trychtýř. V jámě číhají na kořist, která se neopatrně dotkne vláken sahajících ven z nory. Jakmile se tak stane, pavouk vibrace ucítí a vydá se svému štěstí naproti. Pořádný stisk jeho jedovatých chelicer uvidíte pěkně zblízka v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM, kde se také představí nejobávanější zástupce této čeledi.

Čtěte také: Obyčejný nákup se proměnil v šok a strach. Muž našel v sáčku s banány obrovského pavouka

Smrt na první kousnutí

Sklípkanec jedovatý je společně s palovčíkem brazilským nejjedovatějším pavoukem na světě. Jeho kousnutí je velmi bolestivé, a i když se postiženému podaří přežít, stále se musí potýkat s problémy jako hypotenze, kóma či multiorgánové selhání.

„Pokud uvidíte sklípkance, doporučuji se ho nedotýkat, ani na něj nestříkat sprejem. Nejlepší je nechat ho být nebo ho ubít něčím, co je po ruce,“ varoval entomolog Stephen Fellenberg, když se pavouci ve velkém množství objevili na předměstí Sydney. Jed sklípkance je obzvláště nebezpečný pro primáty, takže nabádání k obezřetnosti je obzvláště na místě. Naštěstí má zpravidla zálusk na mnohem menší kořist, jako jsou členovci, není ale nic výjimečného, když uloví hlemýždě, žábu nebo ještěrku.

Zdroje: Daily Telegraph/Australian Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom