12. září 2024 16:20

Lední medvěd je prakticky nezastavitelným lovcem. Podívejte se, jak dostihne svou kořist

Zmrzlá planeta S2 (2) – Lov ledního medvěda

Medvěd lední patří k těm největším predátorům ve zvířecí říši. Jeho fyzická výbava jej předurčuje být houževnatým strojem na smrt.

Mohutné, až do třímetrové výšky se tyčící zvíře najdeme prakticky po celé Arktidě, kde nemá žádnou konkurenci. I kdyby ano, je medvěd tak zdatným predátorem, že by ji dlouho konkurovat nenechal. Silné zuby a drápy jsou mocnými nástroji, obzvláště když jimi disponuje medvěd lední vážící 300-800 kg, který vyvine rychlost až 40 km/h. Naštěstí pro svou kořist není příliš vytrvalý, rychle se přehřeje. Zato dokáže použít nástroje – třeba k zabití mrože, jehož lebku neprokousne, zvládne použít kus ledu.

Čtěte také: Medvěd zaútočil na seniora u turistického lákadla v Chorvatsku. Muže napadl přímo ve vesnici

Jako medvěd ve vodě

Mnohem snazší práci má například s tuleni, jak uvidíte v pořadu Zmrzlá planeta na Prima ZOOM. Kýženou kořist si najde i pod ledem, má totiž vysoce vyvinutý čich. „Lední medvěd má ten nejcitlivější nos ze všech savců. Ucítí tuleně až 30 km daleko,“ říká známý přírodovědec David Attenborough. Kromě toho je medvěd lední výtečně vybavený pro pobyt v ledové vodě.

Medvěd lední se za kořistí potopí až do hloubky 4,5 metru, kde vydrží až 3 minuty. Nozdry má zavřené a oči kryté spodním víčkem. Kromě toho, že je neomylným lovcem a rychlým běžcem, je medvěd lední také obratným plavcem, k čemuž mu stačí jen přední končetiny. Vydrží plavat několik dní v kuse, a to rychlostí 10 km/h. Ledová voda přitom jeho zdraví nijak neohrozí, díky husté podsadě a srsti se namočí jen chlupy a kůže zůstane suchá. Navíc díky své černé barvě snadno zachycuje sluneční paprsky a rychle se prohřeje.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský