5. října 2024 07:05

Koráli vypadají nevinně, ale zdání klame. Podívejte se na jejich lov

Hromadné útoky v přírodě (1) - Žravý korál

Život může vypadat různě. Někdy vypadá jako rostlinný útvar, který je ve skutečnosti důmyslným predátorem.

Vypadají jako okrasné rostliny, jsou to však živí tvorové. A navíc pěkně draví. Mořští žahavci ze třídy korálnatců žijí přisedle v mořích, obvykle v koloniích. Zastupuje je asi 6 000 druhů, jedno ale mají společné: Umí potlačit metagenezi, což znamená, že permanentně zůstávají ve stádiu polypa. Ostatně, jedna korálová větev obsahuje miliony geneticky identických polypů.

Čtěte také: Podívejte se na nejkrásnější pláže světa. K nejbližší je to z Česka jen půl dne autem

Skrytý predátor

Živí se planktonem, většinou ale symbiotickými řasami. Aby řasy měly dostatek světla k růstu, rostou koráli ve slunných mořích do hloubky 60 metrů. V pořadu Hromadné útoky v přírodě na Prima ZOOM uvidíte, že můžou koráli pozřít i drobné živočichy. Ve svém okolí nicméně nejsou jedinými predátory, korálové útesy, které tvoří, jsou ideální skrýší různých dravců i jejich potenciální kořisti. „Je to komplexní síť života, predátoři udržují jejich rovnováhu,“ říká o korálech slavný dokumentarista David Attenborough.

Koráli se dělí na dva typy – živočišné korály a rostlinné stromatolity. Živočišní koráli se skrývají uvnitř korálové trubičky a pomocí vějířků filtrují vodu. Rostlinné stromatolity nejsou skryté, žijí na povrchu vlastních minerálních výměšků a tvoří kulovité kolonie.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/National Oceanic and Atmospheric Administration

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský