23. srpna 2024 18:50

Hlemýžď oslizne predátora a dá se na útěk. Podívejte se na adrenalinový zvířecí duel

Óda na přírodu (1) - Klepítník a hlemýžď

Dlouhonohý tvor z čeledi klepítkovitých vypadá na první pohled jako pavouk, od něho jej však odlišují dlouhá klepítka, jimiž si obstarává potravu. Ve skutečnosti totiž patří k řádu sekáčů a místo hmyzu má spadeno především na plže.

Drobný predátor měří 5-10 mm, jeho mohutné chelicery jsou ale s délkou přes 1 cm delší než jeho tělo. Svá velká klepítka používá k lovu své oblíbené kořisti. Tu tvoří plži, obvykle hlemýždi, které svými klepítky po kouskách vyštipují z ulit. Když se hlemýžď zatáhne do ulity, klepítník se nevzdává. Začne ulitu odlamovat, dokud na kýženého plže nedosáhne.

Čtěte také: VIDEO: Podívejte se na precizní práci party invazivních slimáků. Takhle pracují celou noc

On mě oslizl!

Jak ale uvidíte v pořadu Óda na přírodu, někdy se i hlemýžď umí účinně bránit. Má totiž k dispozici sliz, který klepítníkovi pořádně zkomplikuje jeho úsilí. „Hlemýždí sliz je produkován žlázami po celém těle, i když ty největší a ty zodpovědné za slizké stopy, jsou vpředu. Když odpočívají, produkují hlemýždi tolik slizu, že se přilepí k materiálu a vytvoří pečeť, objímající je od povrchu, na kterém jsou, až k ulitě,“ popisuje účinky hlemýžďova sekretu bioložka Amy-Jane Beer. Vyloučený sliz zalepí klepítníkovi jeho nejúčinnější zbraň, a zatímco se snaží slizu zbavit, hlemýžď má čas uniknout.

Klepítník je rozšířený ve střední a částečně ve východní Evropě. Obvykle vyhledává vlhká zastíněná údolí v podhůří a v horách, v lesích, v údolích potoků či prameništích. Přes den odpočívá uvnitř pařezů, v mokrém spadaném listí nebo v mechu a v noci vyráží na lov. Najdeme jej i v našich pohořích, tam je ale vzácný.

Zdroje: Chov zvířat/Discover Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský