4. května 2024 07:05

Chobotnice se protáhne každým otvorem a dokonale mění barvu. Podívejte se, jak loví

Zvířecí výzbroj S1 (3) - Lovící chovotnice

Chobotnice patří k fascinujícím mořským tvorům, a to zejména díky své bizarní tělesné stavbě i velké inteligenci. To jim ostatně umožnilo přežít miliony let.

Chobotnici charakterizuje především osm ramen s přísavkami, které jí pomáhají v pohybu po korálových útesech i při lovu. Ve středu osmi končetin se nachází zobákovitá tlama, již můžete v akci vidět v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM. Kromě toho ale uvidíte také její efektní obranu před jinými predátory.

Čtěte také: I samice chobotnic se brání proti obtěžování. Na vtíravé samce hází bahno či mušle

Chytrá chapadla

Tím je zásoba inkoustu, jehož oblaka v případě nebezpečí chobotnice vypouštějí a matou tím predátory. Kromě toho ale dokáží také měnit barvu podle prostředí. Během experimentů bylo prokázáno, že se bez problémů zabarví i podle šachovnice. Zároveň má chobotnice tak měkké tělo, že se protáhne malými škvírami nebo se ukryje v opuštěné ulitě.

Její nervový systém je přitom poměrně složitý, jak například popisuje biolog David Scheel: „Pohyb přísavek nekoordinuje centrální mozek jako například u člověka. Jejich koordinace je řízena z jednotlivých ramen.“

Kromě zvláštní nervové soustavy disponuje chobotnice také značnou inteligencí a velkou rozmanitostí v chování. Testovaní hlavonožci dokázali otevřít sklenici, poznat konkrétního člověka nebo si zapamatovat hádanky, které dostali. Výborné kognitivní schopnosti chobotnice i její geniální tělesná stavba pravděpodobně přispěly k tomu, co jim pomohlo přežít miliony let. Podle fosilních nálezů totiž chobotnice brázdí oceány od pozdní křídy.

Zdroje: The Guardian/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom