22. června 2023 15:00

Tahle užovka vás může zabít. Prohlédněte si hada, na jehož jed není lék

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (2) - Liánovec kapský

Nejtenčí had na světě má skvělé maskování, díky němuž jej snadno přehlédnete ve větvích. Setkání s ním by ale mohlo skončit velkou tragédií.

Ne všechny užovky jsou neškodné. To nám ostatně může potvrdit každý, kdo žije v Africe jižně od Sahary. Právě tam, v deštných pralesích i křovinatých savanách žije had, jehož si snadno spletete s liánou. Příhodně pojmenovaný liánovec kapský (Thelotornis capensis) je natolik štíhlý, že ho ve větvích stromů nebo v křovině ani nezaznamenáme.

Pomalá smrt rozkladem krve

Liánovec ve větvích žije prakticky od narození, neboť vajíčka klade právě tam. Jeho kořistí jsou plazi, i ptáci, na něž útočí obtočený kolem větve. Svou mimořádnou štíhlost si kompenzuje délkou, dorůstá totiž až do dvou metrů. Jeho schopnost perfektně splynout s prostředím je ale nebezpečná nejen pro ještěry a ptáky, jak uvidíte v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom.

Čtěte také: Diváci seriálu ZOO se loučí s Haďákem. Herec Bilina vzpomněl na hroší lejno. Co chystá teď?

První zaznamenané uštknutí člověka liánovcem bylo zaznamenáno v 70. letech 20. století, kdy byl známý herpetolog Robert Mertens nalezen mrtev. Příčinou úmrtí bylo silné krvácení do mozku následkem kousnutí liánovcem, k němuž došlo tři týdny před smrtí. Liánovec svůj jed schovává v zadních zubech a v momentě, kdy uštkne, začíná látka pracovat na rozkladu krve. Na kousnutí liánovce neexistuje protijed. Uštknutého může zachránit jedině včasná krevní transfúze.

Zdroj: AZ Animals

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom