13. listopadu 2023 11:00

Nemilosrdná pomsta za Little Big Horn skončila jatky žen a dětí. Zkázu stovek Siouxů dokonalo počasí

Posledním velkým střetem mezi Spojenými státy a původním indiánským obyvatelstvem byl masakr u potoka Wounded Knee v Jižní Dakotě. Tři dny před koncem roku 1890 zde americká 7. kavalerie dostihla skupinu několika set Siouxů a většinu z nich 29. prosince za pomoci děl zmasakrovala.

K událostem došlo poté, co byl v rezervaci zabit legendární siouxský náčelník Sedící býk, jenž byl vítězem a hrdinou od Little Big Hornu. Indiánské války, které začaly v roce 1862, tak skončily porážkou původních obyvatel Severní Ameriky. Vojáci 7. kavalerie, která byla Siouxy a jejich spojenci zdecimovaná o 14 let dříve v bitvě u Little Big Hornu (25. června 1876), napůl zmrzlé indiány obklíčili 28. prosince 1890. Proti 350 Siouxům, z nichž 120 tvořily ženy a děti, tehdy stálo 438 vojáků, 22 dělostřelců se čtyřmi děly Hotchkiss M1875 a 30 oglalských skautů.

Čtěte také: Little Big Horn se rychle změnil v jatka. Jak probíhala nejslavnější bitva amerických dějin?

Dělostřelecký masakr

Bezprostřední příčinu masakru u Wounded Knee sice neznáme, víme však, že vojáci druhý den ráno vstoupili do tábora a začali hledat zbraně s cílem eskortovat indiány k železnici, po které měli být dopraveni do rezervace v Oklahomě. Americké údaje uvádějí, že vojáci zabavili zhruba tři desítky pušek. V momentě, kdy chtěli odzbrojit indiána jménem Černý (podle některých pramenů Hluchý) kojot, padly první výstřely, za nimiž zřejmě stáli mladí Siouxové.

Následovala přestřelka a ostrý boj. Dělostřelci zahájili palbu na indiánské stany. Výsledek byl vzhledem k početní i palebné převaze Američanů jednoznačný. Po ani ne hodině leželo na zemi 150 mrtvých Siouxů a dalších 50 raněných. Podle některých zdrojů však bylo zabito až 300 indiánů, zatímco vojáci na druhé straně počítali ztráty v počtu 25 mrtvých a 39 zraněných. Za většinu padlých vojáků mohla nepřesná palba vlastních dělostřelců.

Vánice dokonala dílo zkázy

Následky masakru ještě více umocnila 3 dny trvající sněhová vánice, během níž řada raněných pomrzla. Pro těla zabitých Siouxů byl následně vykopán masový hrob.

V roce 2001 byla pro řadu lidí nepochopitelně 20 americkým vojákům posmrtně udělena Medaile cti. Jde o nejvyšší vojenské vyznamenání udělované jménem Kongresu prezidentem USA příslušníkům americké armády, kteří „riskovali život vysoko nad rámec svých povinností během akce proti nepřátelům Spojených států“. Toto ocenění samozřejmě vyvolalo mezi potomky původních obyvatel USA vlnu nevole.

Zdroj: Encyclopedia Britannica / National Geographic

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom