20. prosince 2023 12:15

Temná historie Klánovického lesa: Vraždilo se v něm už dříve, popravy nebraly konce

Klánovický les přitahuje vrahy

Brutální dvojnásobná vražda dvouměsíční holčičky a jejího 32letého otce v Klánovickém lese přitáhla pozornost k rozlehlému zalesněnému území na východním okraji Prahy. Prostor protkaný pravoúhlou sítí cest velký přibližně 5 x 2,5 km mezi Úvaly, Újezdem nad Lesy a Klánovicemi nemá jen děsivou přítomnost, ale i minulost.

Klánovický les (ve středověku známý jako Vidrholec) nikdy neměl dobrou pověst. Celou oblast proslavili lapkové a loupežníci, od nichž musel les čistit už v roce 1142 kníže Vladislav. Jeden z posledních pozůstatků vnitrozemských hvozdů ale lákal lupiče dál, takže v 16. století byly katovské knihy okolních měst plné záznamů o setnutých hlavách chycených nenechavců. V dalších staletích byla situace podél důležité císařské silnice procházející lesem už natolik vážná, že úřady rozhodly stromy na dostřel cesty raději úplně vykácet.

Podnikatelský plán Václava Klána

Les v těsné blízkosti Prahy ale začal kromě lapků a dalších podivných existencí postupně lákat i skutečné podnikatele. Nejprve padla v roce 1840 část Vidrholce za oběť železniční trati z Olomouce do Prahy, v 70. letech 19. století upřel na zdejší lesy a přilehlé pozemky svůj zrak bývalý písař okresního soudu a pozdější obchodník s realitami Václav Klán.

Přečtěte si také: Nenapravitelný vrah z Klánovického lesa vykradl 200 domů. Soud zaskočil pragmatickou prosbou

Ten zbohatl prodejem zděděného skalnatého pozemku u Radotína, z něhož se vyklubalo vydatné ložisko vápence. Utržené prostředky Klán opakovaně investoval do nákupu podhodnocených pozemků a dál bohatl. V roce 1878 dostal nápad vybudovat jižně od Šestajovic vilovou čtvrť s restauracemi, penzionem a vlastní železniční zastávkou. Hluboko do starobylého Vidrholce se tak začaly zakusovat dnešní Klánovice, které byly už v roce 1914 považovány za nejoblíbenější rekreační vilovou čtvrť pražské smetánky.

Klánovický les ale opět prokázal, že nálepku nebezpečného lesa lapků a zlodějů nedostal jen tak. Po výstavbě Klánovic opustilo Václava Klána štěstí a série neúspěšných investic završená nepovedeným nákupem pozemků v Dalmácii ho finančně zruinovala. Zemřel v naprosté chudobě a zapomnění v roce 1903 v Českých Budějovicích. Nebyl ale zdaleka poslední obětí Klánovického lesa.

Smrt hledače kovů

Už v roce 2005 se v Klánovickém lese tři týdny ukrýval David Lubina, vrah střihače televize Nova Michala Velíška. Tou dobou opilý Lubina zabil Velíška na Karlově náměstí dvěma ranami z pistole, poté si v Klánovickém lese vyhloubil zemljanku, v níž se ukrýval. Zadržen byl na stanici metra Černý most, soud ho poslal na 25 let do vězení.

V červnu 2014 našel kolemjdoucí v Klánovickém lese ohořelé tělo muže, který byl zastřelen třemi ranami do hlavy. Náročné pátrání přivedlo kriminalisty k padesátiletému recidivistovi Oldřichu Konrádovi. Ten si v lese schovával lup z nejméně 200 vykradených domů a vil včetně 1,2 milionu korun v hotovosti, několika kilogramů zlatých šperků a mincí a také zbraní.

Mohlo by vás také zajímat: Pohnutá minulost Klánovického lesa: Byl domovem lapků, posloužil i jako úkryt zločinců

Zavražděným mužem byl amatérský hledač kovů, který se se svým detektorem ke Konrádově skrýši „nebezpečně“ přiblížil. Zloděj, který svůj lup pravidelně kontroloval, situaci řešil pěti výstřely, z nichž dva oběť minuly. Druhý den se na místo vraždy vrátil, tělo polil benzínem a zapálil. Byl odsouzen k 25 letům vězení.

Zdroj: MČ Praha-Klánovice, Policie ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom