O pivu se zjistilo něco úžasného: chrání mozek jako nic jiného!
V pivu je látka, která má naprosto zázračné účinky... A to bez sebemenšího množství nadsázky.
Nová studie čínských vědců ukazuje, že látky obsažené v pivu pomáhají ochraňovat mozek před poškozením. Nejúčinnější jsou v boji proti těm nejhorším degenerativním chorobám mozku, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova nemoc.
Jde o látku, která se jmenuje xanthohumol. Používá se k dochucování piva: Xanthohumol (Xn) je hořká biologicky aktivní látka prenylflavonoid, vyskytující se téměř výhradně v chmelu (tvoří se v lupulinových žlázách chmelových šištic), z něhož částečně přechází i do piva.
Xanthohumol má silné antioxidační účinky a dokáže tak ochraňovat mozkové buňky před poškozením spojeným s demencí. Autoři studie tvrdí: “Podle našich závěrů se Xn ukazuje jako jeden z nejlepších kandidátů na prevenci závažných mozkových chorob."
Má to pochopitelně háček. Pokud jste si mysleli, že se prostě v zájmu svého mozku stanete alkoholikem – tak ne, nefunguje to. Nadměrné pití piva vám nepomůže, abyste se před nimi uchránili. Alkohol obsažený v pivu totiž mozkovou tkáň ničí…
Další účinky zázračné látky
Už před 10 lety objevili výzkumníci z Oregonské státní univerzity, že xanthohumol má také velice silné účinky proti rozvoji nádorů. Řada vědců se domnívá, že právě tyto látky jsou největší nadějí lidstva proti rakovině. Protože nemají žádné škodlivé vedlejší účinky, mohly by dokonce fungovat jako doplňky potravy.
Pokud si myslíte, že pivo vás před rakovinou ochrání, tak jste na omylu. Naše tělo neumí tuto látku ukládat a pivo jí navíc obsahuje velmi omezené množství. Na trhu se už ale objevilo také speciálně upravené německé pivo se zvýšeným obsahem xanthohumolu...
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: