Muž, jehož střeva se stala přirozeným pivovarem, je permanentně opilý. Tělo mu samo vyrábí alkohol
Vědci letos na podzim popsali pozoruhodný příklad muže, jemuž se po banálním lékařském zákroku pozoruhodně změnil zažívací systém: nyní vyrábí alkohol.
Nečekané účinky antibiotik
Roku 2011 se jinak zdravému Američanovi stal banální úraz, poranil si prst. Dostala se mu do něj ale infekce, takže lékaři museli nasadit proti problému antibiotika, konkrétně cephalexin – běžně ústně podávaný lék, který léčí infikované rány po celém světě u milionů lidí. Jenže v jeho případě se stalo něco nečekaného…
Týden poté, co antibiotika dobral, začali on i jeho okolí pociťovat podivné změny: zažíval epizody deprese, měl jakoby zamlžené myšlení, ale také se mu měnilo chování – především se začal chovat nečekaně agresivně. Tyto změny u něj trvaly několik let a nikdo si je nespojil s běžnou antibiotickou léčbou. Nakonec se ale problémy zhoršily natolik, že ho jeho okolí donutilo podstoupit psychiatrickou léčbu – ta spočívala v léčbě pomocí antidepresiv.
Antidepresiva proti antibiotikům
Co se dělo dál, popsali vědci v odborném časopise BMJ Open Gastroenterology. Jednou po cestě k lékaři ho totiž zastavila policie – s podezřením, že řídí pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku odmítl, takže byl hospitalizován a v nemocnici mu odebrali krev. Z ní zjistili, že muž opravdu pod vlivem alkoholu je; jeho množství odpovídalo stavu, jako by vypil 7–10 sklenek tvrdého alkoholu. To normálně u běžného člověka stačí k tomu, aby se u něj dostavily pocit závratě nevolnosti a dostavilo se zvracení, nebo dokonce ztráta paměti.
Pivovar Avar v Hlučíně Zdroj: Topi Pigula
Alkohol v krvi bez požití alkoholu
Pacient ale tvrdohlavě tvrdil, že se alkoholu ani nedotknul už dlouhou dobu. Marně… Po tomto mu incidentu mu ale jeho příbuzná pořídila domácí přístroj, který je schopný rozpoznat množství alkoholu podle dechu – obdobu přístrojů, které využívá policie. A opravdu – u muže se objevil objevoval alkohol pravidelně po jídle, i když se alkoholu ani netknul.
Po provedení analýzy střev v nich objevili vědci objevili vysoký objem pivních kvasinek a diagnostikovali u něj syndrom ABS, extrémně vzácné onemocnění známé jen u několika osob na planetě. Tato choroba způsobuje, že zažívací orgány omylem produkují dostatečné množství ethanolu, aby to způsobilo intoxikaci. Aneb organismus člověka se změní v živou továrnu na alkohol, která tělo tímto produktem i rovnou zásobuje – a protože člověk na něco podobného není stavěný, vede to k dlouhodobé opilosti a stavům kocoviny.
Vědci na tuto pozoruhodnou poruchu přišli zatím jen několikrát – vždy to bylo u lidi, kteří byli zadrženi za řízení v opilosti, přestože prokazatelně nic alkoholického nepili.
Osmačtyřicetiletý Američan má tento syndrom nejsilnější, jaký byl kdy pozorován. Lékaři mu nasadili přísnou dietu, musí se vyhnout všemu s karbohydráty – jen tak nebudou mít bakterie v jeho střevech materiál k tomu, aby vyráběly alkohol. Stačí jediná pizza a jeho organismus se změní zpět v minipivovar – zatím ale podle lékařů už rok a půl úspěšně „abstinuje“…
Text: Martin Kolář