21. července 2023 12:29

Česko je jako obří sauna. Mapa odhaluje silně vysušená místa, bouřky posílí klíšťata

Počasí 21.7.2023 7:15

Česko drtí nepřiměřené sucho, lidé prakticky ve všech krajích vyhlížejí déšť. Ten ale vyhovuje i klíšťatům.

Vlna veder trvajících od začátku července ještě prohloubila dlouhodobé sucho v krajině. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto ponechal až do odvolání v platnosti výstrahu varující přibližně na polovině území před vysokým stupněm nebezpečí vzniku požárů.

Přečtěte si také: RADAR: Silné bouře budou řádit v Česku i v pátek. Podívejte se, které oblasti zasáhnou

Úlevu po částečném ochlazení mohou přinést v pátek odpoledne a večer na většině území přeháňky a také bouřky, které mohou být na jihovýchodě Česka i silné. Podle meteorologů můžeme v silných bouřkách hlavně v jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině čekat nárazy větru kolem 70 km/h, přívalové srážky, při nichž naprší kolem 30 mm vody, a také kroupy větší než 2 cm.

Vytoužená vyšší vlhkost pomůže krajině a vodním tokům, které i přes lokální srážky zůstávají místy i hluboko pod dlouhodobým průměrem, bohužel ale také zvýší aktivitu klíšťat. Ta je podle ČHMÚ pro pátek 21. července na drtivé většině území hodnocena jako vysoká, jen v nižních Čechách a v karlovarské části Krušných hor by měla být střední.

Víkendové počasí bez deště ale i zde zamíchá kartami a sobota a neděle už klíšťatům tolik nepřejí. Jak to bude o víkendu vypadat s klíšťaty ve vašem okolí, si můžete ověřit na této mapě.

Uvařená Evropa

Jestliže si Češi v posledních dvou týdnech připadali jako v suché sauně, jih Evropy se ocitl v obří rozpálené peci na pizzu. Teploty ve Španělsku, na jihu Itálie, v Řecku a na italských ostrovech atakovaly 48 °C a ani v noci na mnoha místech po dobu deseti dnů neklesly pod 35 °C.

Dvě po sobě jdoucí vlny veder nazvané Kerberos a Charón doprovázené požáry má na svědomí horký vzduch proudící do Středomoří ze severní Afriky. Tlaková výše pak jižní Evropu uzavřela v gigantické horké bublině, v níž výše teplot a trvání vedra přepsaly většinu dosavadních rekordů.

Zdroj: ČHMÚ, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom