24. listopadu 2023 11:42

Souhvězdí Orion zažije masivní hvězdnou explozi. Podívejte se, jak se hvězda zhroutí

Jak funguje vesmír V (2) – Ničivá Betelgeuse

V souhvězdí Orion se nachází mohutná hvězda, jejíž výbuch bude znamenat obrovskou událost.

Hvězda Betelgeuse se nachází zhruba 640 světelných let od naší Sluneční soustavy. Je tisíckrát větší než Slunce a asi dvacetkrát hmotnější, a pokud by se nějak ocitla v srdci naší soustavy místo Slunce, její povrch by sahal až k Jupiteru. Momentálně je tato obří červená hvězda na sklonku života, což znamená, že se z ní brzy stane supernova. Až nastane její čas, naskytne se vesmíru působivá podívaná.

Masivní exploze

Jako každá jiná hvězda, i Betelgeuse postupně spaluje své palivo. Na jejím povrchu tak zuří mohutné požáry, jež zápasí s gravitací jádra, a přesouvá se dovnitř. Vnější vrstvy se tak hroutí do středu hvězdy a jádro stlačují. Výsledkem tohoto procesu, jak uvidíte v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM, bude nepředstavitelně gigantický výbuch.

Čtěte také: Astronomové zachytili obrovskou explozi. Je desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova

Těžko se popisuje, jak velké množství energie se uvolní. Vesmírem se nicméně začne šířit rázová vlna světla, tepla a přehřátého plynu. Vlna poletí tisíce km za vteřinu, a co jí bude stát v cestě, to nemilosrdně sežehne. Nabízí se otázka, zda naše Slunce čeká podobný osud, toho se ale bát nemusíme. Slunce totiž není na supernovu dost velké.

Zdroje: Space / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom