7. listopadu 2023 06:00

Tohle hospodyňkám neukazujte. Unikátní obří šváb děsivě syčí

Zázraky divočiny Madagaskar S1 (1) – Šváb syčivý

Říše hmyzu je nesmírně rozmanitá. Například šváb madagaskarský o sobě umí dát vědět tak jako žádný jiný hmyzí souputník.

Šváb madagaskarský syčivý patří k velkým druhům švába, když dorůstá až do velikosti 75 mm. Jak jeho jméno napovídá, vyskytuje se na Madagaskaru, kde mu svědčí život v lesním podloží a pod shnilým dřevem. Je všežravec a jako potrava mu slouží zelenina a rozkládající se organická hmota. Ke spokojenému životu si dále dopomáhá charakteristickým zvukem, který se mu postaral o druhé přízvisko.

Zlověstný sykot

Při vyrušení nebo hrozbě vydává šváb madagaskarský hrozivý syčivý zvuk, který uslyšíte v pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar na Prima ZOOM. Syčení může být velmi hlasité a slouží mimo jiné k zastrašování potenciálního protivníka. Šváb syčivý je totiž velmi teritoriální a agresivní a často své rohy využívá k boji s jinými šváby. Syčení vzniká tak, že šváb vypouští vzduch ze štěrbin na břiše. Jedná se o jediný druh hmyzu, který umí tímto způsobem vydávat zvuk. Jiné druhy to dokážou pouze třením částí těla o sebe. Hospodyňky se však bát nemusí, lidská obydlí totiž vyloženě nevyhledává.

Čtěte také: Invaze lidožravých švábů pro fajnšmekry. Podívejte se na trailer drsného hororového nářezu

Kromě projevů agrese je syčení pro švába prostředkem i ke komunikaci a námluvám. Nymfy, které z námluv vzejdou, se delší dobu po vylíhnutí drží těsně u matky. Během dospívání se šváb 6krát svlékne, než dospěje v jedince, jenž je sice bezkřídlý, zato je ale výborným lezcem. Dožívá se až pěti let.

Zdroj: National Geographic / Museum of Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom