17. listopadu 2023 11:50

Houby stále rostou. Mapa prozrazuje nejlepší místa pro sběr, horám se ale vyhněte

Zatímco generace běžných houbařů po svatém Václavu odkládaly košíky a do lesa vyráželi už jen nadšenci schopní najít jedlou houbu i na Štědrý den, letos je to jinak. Lidé si i v druhé polovině listopadu domů nosí hřiby, bedly, klouzky a dokonce i křemenáče – lesy jsou nebývale dlouho štědré a může za to dostatek vláhy a teplé počasí.

Potvrzuje to i mapa pravděpodobného růstu hub, v níž Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci s odborníky z České mykologické společnosti kombinuje nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech s průměrnými teplotami za poslední týden. Podle ní se během prodlouženého víkendu začínajícího pátkem 17. listopadu na většině území Česka jít do lesa vyplatí. Kde jsou šance nejvyšší, zjistíte na aktuální mapě.

Mohlo by vás zajímat: Smaženice za 2 miliony korun: Kdo sebere tento hřib, může dostat obří pokutu

Z mapy vyplývá, že pravděpodobnost růstu hub je s výjimkou částí Šumavy nízká na horách, což je dáno hlavně teplotami pod bodem mrazu. Houbařský úlovek bude ale nejspíš nižší i na Plzeňsku, v západní polovině Středočeského kraje nebo v tradičně sušším Poohří.

Houby začaly růst v říjnu

Skutečná podzimní houbařská sezona přitom letos podle České mykologické společnosti začala až v říjnu, kdy několik po sobě jdoucích deštivých dnů provázených příznivými teplotami nastartovalo růst hub. A částečně příznivé podmínky trvají i během prodlouženého víkendu od 17. do 19. listopadu.

Ve sváteční den 17. listopadu meteorologové slibují zataženou až oblačnou oblohu s teplotami 2 až 6 °C, mrznout by mělo na horách od 1 000 metrů výše. Večer začne počasí v Čechách ovlivňovat od západu teplá fronta, která přinese ojedinělé přeháňky, od 300 metrů sněhové. Výpravě do lesa budou přát i sobota a neděle, kdy teploty zůstanou víceméně stejné, v neděli se dokonce mírně oteplí a na Moravě bude vát čerstvý vítr s nárazy až 15 m/s.

Mohlo by vás také zajímat: Češi mají nadále žně. Houby rostou i přes prudké ochlazení, mykologové ale před sběrem varují

Nepřítelem hřibovitých hub je mráz

Houby se dají najít a sbírat i takřka na sněhu, nepřítelem zejména hřibovitých hub je ale mráz. Opakované ranní mrazíky zvyšují riziko, že je houba napadena plísněmi vytvářejícími houbové toxiny a stala se nejedlou. „Toxické látky v takové houbě nejsou natolik jedovaté, aby mohly člověka ohrozit na životě, ale větší množství mrazem poškozených hub může vyvolat žaludeční potíže, zvracení a průjem,“ vysvětlil magazínu Prima Living mykolog Jaroslav Vanča.

Podle něj hříbka přešlého mrazem pozná každý. Plodnice je na pohled divná, vybledlá, našedlá, většinou se rozpadá. Především ale taková houba už houbově nevoní, spíše se dá říct, že přímo páchne. Proto k ní mykolog doporučuje přivonět. Někdy jsou ale změny patrné až po rozkrojení, kdy je dužina vodnatá a našedlá.

Zdroj: ČHMÚ, Česká mykologická společnost

Jak dobře znáte události, které tvoří pozadí historických filmů?

1 14 Film Nepřítel před branami stojí na souboji dvou odstřelovačů. Víte ale, který sovětský odstřelovač měl na svém kontě nejvíc zabitých nepřátel?

2 14 O tom, že postavu Jindřicha VIII. filmoví tvůrci milují, svědčí množství seriálů a filmů – za všechny například Tisíc dnů s Annou z roku 1969. Vzpomenete si, které z jeho šesti manželek skončily na popravišti?

3 14 Děj filmu Patriot s Melem Gibsonem v hlavní roli se odehrává v období

4 14 Gladiátor v podání Russela Crowea bojoval v aréně Kolossea proti císaři Commodovi, kterého nakonec zabil. Ve skutečnosti ale

5 14 Ve filmu Oppenheimer stejně jako v reálném projektu Manhattan pracoval německý fyzik na sestrojení dvou typů ničivých zbraní:

6 14 Která ze čtyř manželek Karla IV. se ve filmu Noc na Karlštejně v přestrojení za páže dostala až do císařových komnat?

7 14 Ve filmu Robin Hood: Král zbojníků čekala Anglie na návrat krále, který se vydal dobýt Jeruzalém. Byl to

8 14 Film Dunkerk zachytil evakuaci britských a francouzských vojáků obklíčených v květnu 1941 na břehu moře Němci. O čtyři roky později se karta obrátila a 10 000 Němců obklíčených v Dunkerku se vzdalo

9 14 Hlavní hrdina filmu Ranhojič si přál jediné – aby se jeho učitelem stal lékař a filozof Ibn Síná známý také jako Avicenna. Putoval proto za ním na území dnešního

10 14 Posádka letu Apollo 13 k Měsíci nedorazila, jiní ale měli větší štěstí. Kolik astronautů se nakonec prošlo po povrchu Měsíce?

11 14 Titanic měl dvě sesterské lodi, které měly rovněž pohnuté osudy. Jmenovaly se

12 14 Děj filmu Černý jestřáb sestřelen zachycuje skutečnou vojenskou operaci, k níž došlo ve městě

13 14 William Wallace, jehož příběhem se volně inspiroval film Statečné srdce, bojoval za nezávislost

14 14 Jan Žižka už má ve filmové databázi dvě položky, jednu z roku 1955 a druhou z roku 2022. V čele husitských vojsk stál geniální stratég pouhých pět let, zemřel totiž už v roce

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom