5. září 2023 12:40

Nejmenší žralok severního Atlantiku ve tmě svítí. Podívejte se na úchvatného tvora z hlubin

Žraloci ledového severu – Žralok sametový

Nejmenší žralok severního Atlantiku se pohybuje v hloubce až 2 000 metrů a má zvláštní způsob maskování.

Až ve dvoutisícových hloubkách severního Atlantiku se pohybuje jeho nejmenší žralok. Světloun trnitý dorůstá délky až 60 cm, jen málo nalezených exemplářů ale přeroste 45 cm. Dlouhému, štíhlému tělu se o potravu stará řada 27–31 zubů a bezpečí si zajišťuje trnem na své zadní ploutvi. Kromě toho má ale ještě jednu vzácnost, díky níž si vysloužil své jméno.

Světlo ve tmě

Břišní stranu má světloun posetou speciálními buňkami, které jeho břichu umožňují modrozeleně světélkovat. Jistou dobu se samozřejmě nabízela otázka, k čemu je malé parybě světélkující břicho dobré... Proč na sebe pod hladinou zbytečně upozorňovat jak predátora, tak kořist? Světlo na břiše má ale ve skutečnosti zcela opačný efekt. V hloubkách je možné spatřit alespoň siluetu většího zvířete, světélkování ale světlounovi umožňuje splynout se slunečními paprsky, takže tím spíš jej predátor či kořist nezaregistrují.

Čtěte také: Detektivní sérii Pod hladinou sledujte od 30. srpna na Primě. Co díl, to velký případ

Světlo zároveň podtrhuje trn na zadní ploutvi, takže v případě ohrožení se může soupeři „pochlubit“ okázalou zbraní. Kromě toho mají odborníci za to, že světélkování žralok využívá k tomu, aby o sobě dal vědět svým soukmenovcům. Přitom ale na rozdíl od jiných živočichů neovládá intenzitu a vlnovou délku, tedy barvu světla. Umí jej pouze zapnout či vypnout. Jak uslyšíte v pořadu Žraloci ledového severu na Prima ZOOM, není to jediná podivuhodná vlastnost spojená se světlem. Žralok totiž světlo nespouští pomocí nervových zakončení, ale na hormonální bázi. Světloun trnitý je pravděpodobně první popsaná paryba, která ovládá hormony.

Zdroje: Fishbase / Shark References

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom