1. března 2024 07:10

Roztomilá opička vás může zabít. Podívejte se, jak bolí její jedovaté kousnutí

Mistři bolesti S1 (9)– Outloň váhavý

Na první pohled roztomilou poloopici můžete přes den najít na větvích stromů jihovýchodní Asie, kde odpočívá a chystá se na svůj noční život. Outloň váhavý, nejrozšířenější tvor z čeledi outloňovitých, je totiž noční tvor.

Hned po západu slunce vyráží outloň váhavý na lov obratlovců, hmyzu, častěji ale spíše sběr ořechů a plodů. Díky svému extrémně pomalému metabolismu stráví i toxické plodiny. K vyhledávání potravy mu pomáhá tapetum lucidum, vrstva za sítnicí oka, jež outloňovi umožňuje skvělé noční vidění. To si ale vybralo určitou daň – outloň je totiž barvoslepý. Kromě toho jsou jeho oči nepohyblivé, takže když chce změnit úhel pohledu, musí otočit celou hlavou.

Čtěte také: Vnímají tlukot vlastního srdce: V čem se nám opice podobají?

Ústa plná jedu

Nedostatky stran zraku si nicméně kompenzuje výjimečným čichem. Ten mu také slouží k dorozumívání se s ostatními. Outloň totiž komunikuje přes pachové značky pomocí poměrně komplikovaných pachových žláz. Ostatně právě jeho žlázy dělají z outloně vysoce nebezpečné zvíře.

„Když uvidíte, jak si outloň olizuje ruce, máte problém. V podpaží má žlázu, která vylučuje jed. Jakmile se toxiny smísí se slinami outloně, stávají se jedovatými. Čeká vás nevolnost, bolesti hlavy, dušnost a průjem. Po kousnutí následuje celá řada příznaků,“ říká v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM biolog Adam Thorn a ihned sám na sobě předvede, jak je kousnutí outloně bolestivé. Jsou známy i případy, kdy pokousaný jedinec útok outloně nepřežil, naštěstí to není Thornův případ. Toxiny jsou outloňovou jedinou obranou v případě ohrožení, když jde do tuhého, potírá jimi své tělo, případně svá mláďata.

V ohrožení se outloň často ocitá kvůli lidem. Je loven pro chov jako domácí mazlíček, v hledáčku lovců a pytláků se ale ocitá i z hrůznějších příčin. Části jeho těla se prodávají jako dekorace, zároveň najdou své uplatnění v lidové medicíně či při praktikování magických rituálů.

Zdroje: Animal Diversity/New England Primate Conservancy

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima jed Jihovýchodní Asie Outloň váhavý Adam Thorn noční vidění

Populární filmy na Prima Zoom