12. listopadu 2023 06:00

Exkluzivní škrtič Madagaskaru je na zemi skoro neviditelný. Podívejte se, jak si počíhá na kořist

Zázraky divočiny: Madagaskar S1 (2) - Hroznýš Dumerilův

Hroznýši jsou dokonalými lovci. Jejich kořist se neschová ani pod kmenem stromu.

Lesnaté oblasti jihozápadního Madagaskaru obývá had, jehož snadno zaměníte s hroznýšem královským, s nímž má společnou kresbu a některé morfologické znaky. Hroznýš Dumerilův je pokryt skvrnami ve tvaru ležatých osmiček, které se nepravidelně táhnou až k šedé, klínovité hlavě. Takto nádherně pokreslené tělo dorůstá většinou do dvou metrů.

Snadná kořist

Jako většina hadů i hroznýš Dumerilův je aktivní především v noci, při chovu v teráriu se také v tuto dobu nechává krmit. Jeho potravu tvoří hlodavci, králíci, holubi či kuřata. Právě hlodavec se stane jeho obětí v pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar na Prima ZOOM, kde uvidíte, jak had využije celé své tělo k hlodavcově zadušení.

Čtěte také: Senior našel doma hroznýše omotaného okolo topení. K hadovi se zatím nikdo nehlásí

Období páření má hroznýš Dumerilův od listopadu do února, poté samice porodí až 20 mláďat dlouhých 40 cm. Mláďata pohlavně dospívají v pěti letech, pohlaví lze přitom spolehlivě určit pouze sondou. Samci i samice mají totiž stejně velké rudimenty zadních končetin. Tento had žije exkluzivně na Madagaskaru a společně s hroznýšem madagaskarským patří mezi největší hady ostrova.

Zdroje: Animal Diversity / Monaco Nature

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom