15. července 2022 15:30

Kolem Ivany Trumpové kroužila StB, přečtěte si tajnou dobovou zprávu. Kdo na ni donášel?

Historik Martin Kovář o Ivaně Trumpové

Sledování emigrantů patřilo mezi hlavní úkoly Státní bezpečnosti a její pozornosti neunikla ani bývalá manželka exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa Ivana. StB se díky ní s předstihem dozvěděla, že volby v roce 1988 vyhraje George Bush starší a Donald Trump se chce o osm let později ucházet o místo v Bílém domě. Informátorem tajné služby ovšem nebyla Ivana Trumpová, ale její otec Miloš Zelníček.

Ivana Zelníčková, později Trumpová, byla pro I. správu SNB lákavým cílem. V den jejího narození 20. února 1949 se Zlín už 50 dnů jmenoval Gottwaldov a Evropou se táhla neprostupná železná opona. Od malička sportovně nadaná Ivana ovšem v komunistickém Československu zůstat nehodlala. Aby mohla odejít na Západ, vzala si v roce 1971 ve svých 22 letech rakouského lyžaře Alfreda Winklmayra a odjela do Kanady pracovat jako modelka.

Účelové manželství skončilo po dvou letech a Ivana mohla líčit na dalšího muže. Tentokrát se stal objektem jejího zájmu realitní podnikatel a televizní bavič Donald Trump, za kterého se provdala v roce 1977 a postupně s ním měla tři děti.

Hlásím zlomenou nohu a dvě chůvy

V listopadu 1979 se Ivana Trumpová objevila se svým dvouletým synem v Československu. V Praze na letišti ji vyzvedli rodiče a StB vše monitorovala. Donald Trump junior měl podle ní čerstvě zlomenou nohu a k dispozici dvě chůvy, jednu americkou a druhou ze Švýcarska.

Státní bezpečnost se k informacím dostala tehdy běžným způsobem – informátorem StB byl přímo otec Ivany Trumpové Miloš Zelníček, který za dcerou do Spojených států jezdil i několikrát ročně. Zájem o jeho hlášení rostl úměrně s tím, jak se zvyšoval majetek a politický vliv Ivanina manžela Donalda. V 80. letech už oba patřili ke smetánce New Yorku a neobešla se bez nich žádná VIP party.

„Ivana byla neobvyklá v tom, že dosáhla postavení v americké společnosti. Snažili jste se proto o ní získat informace,“ komentoval pro deník The Guardian zájem československé StB o prominentní exulantku britský politolog Kieran Williams. „Nikdy ale nebyla politicky aktivní a nemyslím si, že zde byl dlouhodobý cíl. Bylo to čistě oportunistické. Nemyslím, že existovala nějaká strategie, jak Trumpa kompromitovat. Pokud by to někdo chtěl udělat, byli by to Sověti,“ doplnil Williams, který se specializuje na politický vývoj zemí střední a východní Evropy a je mimo jiné autorem životopisu českého exprezidenta Václava Havla.

U Ivaniných rodičů v Gottwaldově – dnes opět Zlíně – často pobýval nejstarší syn hvězdného páru Donald junior, sama Ivana dorazila i v říjnu 1988. Zpráva o jejím pobytu se zachovala ve svazku Ivana, který na ni vedla gottwaldovská pobočka Státní bezpečnosti. Přečíst si ji můžete zde:

To už se však kolem ní kromě otce-informátora točili další čtyři agenti. Jeden z nich, Jaromír Jansa, se stal tajným spolupracovníkem StB v roce 1986. Jansa hovořil pěti jazyky, měl vysokoškolské vzdělání a byl vedoucím oddělení zahraničních styků v komunisty protežovaném JZD Slušovice, kterému železnou rukou vládl agronom a polistopadový politik František Čuba. Není bez zajímavosti, že se delegace ze Slušovic v říjnu 1989 setkala v New Yorku s Donaldem Trumpem, aby jeho prostřednictvím získala pro družstvo obchodní kontakty. Ty už se však družstevníkům využít nepodařilo, o měsíc později v listopadu 1989 totiž komunistický režim padl.

Epilogem tanečků StB kolem Ivany Trumpové se pak stal pohřeb jejího otce Miloše Zelníčka 1. listopadu 1990. Kromě kompletní rodiny Trumpových a dalších příbuzných a známých se na teď již opět zlínském hřbitově objevil ještě někdo další. Pouhých 100 metrů za truchlící Ivanou stál agent Jansa…

Ivana Trumpová se s Donaldem rozvedla v roce 1992, zůstali ale v přátelském vztahu. Bývalý prezident USA byl také prvním, do ve čtvrtek 15. července 2022 informoval o Ivanině náhlém úmrtí. „S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela u sebe doma v New Yorku,“ napsal Trump na síti Truth Social.

ZDROJ: The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom