27. srpna 2023 06:00

Hitlerovi výrazně pomohly řečnické schopnosti. Podívejte se, jak zmanipuluje dav několika větami

Justice ve službách teroru S1 (1) – Začlenění elit

Adolf Hitler měl mnoho dobrých podmínek, které vedly k mocenské pozici. Jednou z nich byly jeho řečnické schopnosti.

Když v roce 1919 vstoupil do malé nacistické strany, byl to rozhněvaný mladý muž, jehož nepřijali na uměleckou školu pro nedostatek talentu. Následně přišel o rodiče i domov, a tak se zatvrdil a ještě více utvrdil v nacionalistických, rasistických a antisemitských názorech. V NSDAP svůj řečnický talent uplatnil, dokázal do strany nalákat další množství členů a do roku 1923 ji prakticky vedl. Stále byl ale v očích veřejnosti „jen“ extremistou, třebaže si v listopadu 1923 věřil na mnichovský puč. Ten ale nedopadl a Hitler skončil ve vězení, kde nadiktoval svůj slavný Mein Kampf.

Začlenění elit

Na výsluní ale Hitlerovi pomohla hospodářská krize, díky níž se NSDAP vypracovala v jednu z nejsilnějších politických stran, posilující i díky Hitlerovu citu pro vše, co chtěli zlomení němečtí občané slyšet. Ukázku jeho řečnických schopností můžete vidět v pořadu Justice ve službách teroru na Prima Zoom. V ukázce cílí na určité ztotožnění se s cílovou skupinou, což byla v zásadě dělnická třída. Ve své rétorice vyjadřoval jak agresi vůči Židům, tak pohrdání vzdělaností a vyššími vrstvami. Okruhy právníků a umělců extremismu tolik neholdovaly, a tak se musely stát nepřáteli.

Čtěte také: Pěsti ve tmě a maratonec z Osvětimi. Válka zabíjela i české sportovce, často velké hrdiny

Hitler nicméně i tak pochopil, že s právníky, lékaři a dalšími příslušníky vzdělanější vrstvy musí počítat, a tak nabízela NSDAP vhodné pozice, které by lidi s vysokoškolským vzděláním zachránily od hrozící nezaměstnanosti a chudoby. Třebaže vzdělanci pohrdali populismem, zjevný výběr mezi absolutní chudobou a lukrativní kariérou je nenechal váhat příliš dlouho. I díky tomu se NSDAP podařilo zcela ovládnout Německo a na nějakou dobu i další části Evropy.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom