13. června 2024 16:45

Česko nakoupí 77 nejlepších tanků Leopard. Mají nejmodernější vybavení včetně aktivního pancíře z Merkavy

Česká armáda dostane nejvyspělejší verzi německého tanku Leopard. Za 77 kusů Leopard 2A8 by mělo Česko zaplatit 52 miliard korun. Umožňuje to rozhodnutí vlády o přistoupení k dohodě o společném nákupu tanků s dalšími evropskými zeměmi v čele s Německem. Po roce 2030 by měla mít česká armáda celkově 122 tanků Leopard různých verzí, čímž po desítkách let definitivně nahradí původně sovětskou techniku.

Německé tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejpočetnějším a nejkvalitnějším tankům současnosti. Tank je zdaleka nejrozšířenějším neamerickým hlavním bojovým tankem států NATO a nasazuje jej i řada nečlenských západních zemí, desítky kusů dostala po únoru 2022 i Ukrajina, která se brání ruskému vpádu. Také česká armáda již získala od Německa 14 starších tanků verze 2A4, poslední dorazil v listopadu 2023. Součástí transakce je i jedno vyprošťovací vozidlo.

Přečtěte si také: Většina českých tanků je v ostrém boji úplně k ničemu. Chybí část munice i klíčový prvek k palbě

Verze Leopard 2A8, o kterou má zájem česká armáda, je chystaná nejnovější modifikace tanku, jehož kořeny sahají do 70. let minulého století. Teprve loni v dubnu přitom média informovala o zájmu německého ministerstva obrany o nákup 18 tanků této varianty, která vychází z modifikace tanku Leopard 2A7+ určené pro Maďarsko. Budapešť si objednala 44 těchto bojových vozidel (spolu s tuctem tanků verze 2A4) už v prosinci 2018.

Lepší motor i pancéřování

Nejnovější varianty leopardů se od tanků verze 2A4, které česká armáda dostává od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajině, liší na první pohled zejména tvarem věže. Zatímco starší modely mají pancéřování věže tvarované kolmo, od varianty 2A6 se používá šípovitě tvarovaný přídavný pancíř. To by mělo být zachováno i u verze 2A8, ta navíc dostane vylepšenou ochranu pomocí kompozitního vícevrstvého pancíře, bude odolnější proti minám a horní část proti kazetové munici.

Hlavní novinkou modelu 2A8 bude podle dostupných údajů systém aktivní ochrany EuroTrophy vycházející ze systému, který se používá na nových izraelských tancích Merkava. Jeho základem jsou radary detekující přilétající protitankové střely, proti kterým systém dokáže vypálit projektily tak, aby je zničil ještě před dopadem na tankový pancíř. Systém je účinný zejména proti přenosným protitankovým zbraním, podle všeho ale neumí likvidovat munici vystřelenou z tankového děla.

Leopard 2A8 také dostane vylepšenou optoelektroniku, lepší systém řízení palby nebo komunikační systémy. Pohánět ho bude silnější motor o výkonu téměř 1200 kW, dosavadní verze mají motor o 100 kW slabší. Základní zbraní tanku zůstane dělo ráže 120 milimetrů s hladkou hlavní, v minulosti se přitom spekulovalo o zvětšení ráže na 130 milimetrů. Nová verze také nejspíš dostane systém schopný zpracovávat údaje z různých typů senzorů, posílena by měla být interakce osádky s drony. Leopard 2A8 v akci včetně vnitřního uspořádání můžete vidět tady:

Tisíce leopardů

Leopard 2, jenž byl do výzbroje západoněmecké armády zařazen v roce 1979, navázal na model Leopard 1 používaný od roku 1965. Prvního leopardu se vyrobilo přes 4700 kusů, do výzbroje ho zařadily i armády Austrálie, Belgie, Kanady, Turecka, Brazílie nebo Řecka. Nyní se v rámci západní vojenské pomoci chystá dodávka téměř dvou stovek těchto tanků Ukrajině. Nástupnický Leopard 2 začala německá zbrojařská firma Krauss-Maffei Wegmann vyvíjet v 70. letech minulého století.

Tanky Leopard 2 jsou vybaveny digitálním systémem řízení palby s laserovými dálkoměry, plně stabilizovanou hlavní zbraní a kulometem ráže 7,62 mm a také pokročilým nočním viděním a sledovacím zařízením. Tank dokáže zasáhnout pohyblivé cíle při pohybu na nerovném terénu. Pancéřování obstarává kompozit třetí generace (ušlechtilá ocel, wolframová a plastová náplň s keramickými komponenty). Velkou část výbavy tanku, především děla, vyrábí německý zbrojařský koncern Rheinmetall.

Dosud bylo vyrobeno asi 3600 tanků Leopard 2 všech verzí. Ve výzbroji je má asi dvacítka zemí, kromě Německa dalších 16 zemí Evropy. Po Německu, které má asi 550 těchto tanků, jich má podle údajů londýnského Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) nejvíce Řecko (353), Španělsko (327), Turecko (316), Polsko (247) a Finsko (100).

Mohlo by vás také zajímat: Obří skok pro českou armádu. Tank Leopard 2A8 se dočká i „izraelského štítu“, co vše dokáže?

Část těchto tanků ale některé ze zemí v uplynulých dvou letech poslaly Ukrajině. Ta podle dostupných údajů získala zhruba stovku leopardů různých verzí z Německa, Španělska nebo Švédska. Česko by mohlo kombinací darů a odkupu postupně získat 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

Zdroj: ČTK, Armáda ČR

Video, které jste mohli minout: Rusové mají novou zbraň, na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

ČTK

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský