Soukromý život evropských savců: Šikovná veverka

Soukromý život evropských savců: Šikovná veverka

O pořadu

Veverka obecná obývá smíšené lesy celého euroasijského kontinentu, Číny i sibiřskou tajgu. Je to nejoblíbenější hlodavec evropské přírody a spolu s plchem jsou jediní zástupci hlodavců v Evropě žijících na stromech. Její teritorium má rozlohu několika hektarů. Veverka váží 300–400 gramů, má chundelatý ocas, kterým se kryje a udržuje rovnováhu na větvích. Má silně vyvinutý čich a zrak a stále jí dorůstají přední zuby. V dutinách stromů si staví hnízdo z větviček, trávy a mechu. Její potravou jsou vlašské a lískové ořechy, obilniny a semínka z šišek. Přilepšuje si ovocem ze sadů a někdy i ptačími vajíčky nebo písklaty.

Samec vede samotářský život. Samice může mít po 38denní březosti až tři vrhy ročně, každý s 3 až 4 mláďaty. Ta se rodí holá, slepá a hluchá. Mláďata se brzy osamostatňují. Během zimy veverka neupadá do zimního spánku, ale odpočívá. Proto potřebuje velké zásoby potravy, které si připravuje na podzim. Ukrývá ji na různých místech pod zeminou a listím. V zimě vydrží v hnízdě bez potravy až 3 dny. Když některý úkryt nenajde, poslouží dalším živočichům. Veverka tak přispívá ke zdravému ekosystému. K jejím největším nepřátelům patří kuna a jestřáb lesní.

Veverka se adaptovala i na život ve městech, kde obývá parky a zahrady. Nebojí se interakce s člověkem, ale může doplatit na setkání se psem nebo kočkou domácí. Rizikovým faktorem, který může vyvolat střety o potravu a teritorium, je také rozšíření burunduka páskovaného do Evropy, jehož si lidé pořizují jako domácího mazlíčka.