Soukromý život evropských savců: Rytíř ve zbroji

Soukromý život evropských savců: Rytíř ve zbroji

O pořadu

Ježek západní obývá údolí a lesy do nadmořské výšky 1600 metrů. Na jaře se probouzí po pětiměsíčním zimním spánku, během něhož ztratí polovinu své váhy. Hlavní součástí ježkova jídelníčku jsou hmyz, slimáci, hlemýždi a červi. Potravu si vyhledává převážně v noci a pozře až 100 bezobratlých. Jeho území může mít až 10 hektarů. Ježek se opakovaně pohybuje po stejných trasách, má skvělý orientační smysl, čich i sluch. Potravu sbírá 3 až 4 hodiny a 18 hodin spí v hnízdě z listí a trávy. Ježek je samotář s výjimkou období námluv. K páření, kdy každý jedinec má asi deset partnerů, dochází od dubna do září.

Po 40 dnech březosti vrhne samice až 7 mláďat. Rodí se slepá, hluchá a bez bodlin. Po narození jim vyrůstají nejdříve měkké bodliny. Samice je kojí až 2 měsíce. Když povyrostou, bere je matka s sebou, aby se naučila hledat potravu. Později se mláďata osamostatní. Ježek nemá příliš přirozených nepřátel, loví ho hlavně jezevec a výr velký. Ti způsobí jen 10 procent jeho úmrtí. Před zimou si ježek co nejvíce zvyšuje své tukové zásoby. Bez potravy vydrží až šest měsíců. Jednou týdně se však probouzí, aby se zbavil zplodin z těla.

Ježek je rozšířen po celé Evropě, v Africe i Asii. Žil na Zemi již 10 miliónů let před tím, než se na ní objevil člověk. Po celé tisíce let jej chránily bodlin. Dnes je jeho největším nepřítelem člověk, přestože je mu ježek dobrým pomocníkem v zahradě. Ježek umírá pod koly aut nebo na otravu pesticidy. Odhaduje se, že pod koly končí 2 z 10 ježků. Polovina ježků umírá během prvního roku života a jen jedno procento se dožije 5 let. Průměrná délka života ježka západního je 2 až 4 roky. Osmi let se dožijí jen 3 až 4 jedinci z tisíce.