Američtí ufologové řeší pravost tajné vládní příručky pro havárie UFO. Jde o podvrh?

Jak se analyzuje nejznámější havárie létajících talířů v USA?

Existuje UFO? Používala americká armáda po dlouhá desetiletí tajnou příručku detailně určující postup při kontaktu s UFO? Film s ofocenou příručkou SOM 1-01 dostal poštou od neznámého odesílatele americký spisovatel Don Berliner v březnu 1994. Od té doby rozděluje tato „Příručka pro zvláštní operace – záchrana mimozemských bytostí a technologie“ datovaná rokem 1954 ufology na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ji považují za jasný hoax, chcete-li podvrh, druzí vidí nápadnou podobnost v ní popsaných postupů s tím, jak se podle nich vláda a armáda USA při řešení jednotlivých případů UFO chovaly.

Vláda USA oficiálně jakékoliv povědomí o mimozemšťanech popírá a postoj Bílého domu je, že UFO neexistuje. Objev přísně tajného manuálu SOM 1-01 by mohl být důkazem, na který ufologové celého světa dlouhá léta čekali. Znamenalo by to, že armáda USA shromažďuje důkazy z míst havárií UFO po celém světě a podílí se na obrovské kamufláži.

Havárie UFO v Kingmanu

Nad pravostí manuálu se vznáší množství otazníků, které se odborníci na UFO detailním zkoumáním příručky snažili vyřešit. Zajímalo je, zda jazyk použitý v dokumentu odpovídá době jeho vzniku nebo jestli v té době existovala zařízení a postupy, které jsou v SOM 1-01 zmíněny. K sepsání tak podrobné příručky musela podle stoupenců její pravosti vést její autory zkušenost s řadou předchozích nehod UFO. Nejvíce ufologové odkazují za nehodu UFO v arizonském Kingmanu v květnu 1953, tedy rok před vydáním příručky.

Tehdy obsluha radaru na vojenské letecké základně zachytila neznámý objekt, který náhle ztratil výšku a zmizel z obrazovky. Současně několik lidí na věži objekt vidělo letět na vlastní oči. Když se vojáci dostali na místo předpokládaného přistání, objevili klenutý disk kovového vzhledu zabořený půl metru do písku. Byl neporušený a neměl na sobě ani škrábnutí.

Během několika minut armáda oblast neprodyšně uzavřela a následující postup přesně odpovídal instrukcím popsaným v příručce SOM 1-01.

(mih)

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom