reklama

Povrzeno: Cukr zvyšuje riziko rakoviny! Kolik je kritické množství?

Smrtící cukr? Foto: Smrtící cukr?Foto: All

Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu....

Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje "sladké nebezpečí" studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova "hnojivem" pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Článek

Zlatá zeď proti rakovině... Foto:

Zlato proti rakovině! V Olomouci přišli s přípravkem, který poráží nádory

Vědci získali patent na sloučeniny zlata účinné proti nádorům...

 

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.

Hrozba jménem fruktóza

"Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza," uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. "Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem," dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.

ČTK

Článek

Jediná kapička krve Foto:

Přelom: Finové tvrdí, že poznají rakovinu z kapky krve!

Finští vědci vyvíjejí metodu rozpoznání rakoviny ze vzorku krve...
První pražské slůně živě ze ZOO Praha
TV PROGRAM
DNES V TVAfričan Foto:
20.15
DNES V TVPredátor 2 Foto:
22.20
DNES V TVPřístav Foto:
20.15
DNES V TVČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT Foto:
21.30
DNES V TVPrávem odsouzeni Foto:
20.15
DNES V TVSběratelé kostí Foto:
21.15

reklama