V lese černých čápů

V lese černých čápů

O Pořadu
Na začátku 80. let se do německých lesů vrátili čápi černí. Čáp černý hnízdí vysoko v korunách stromů. Čáp černý se lidem vyhýbá, čáp bílý naopak žije v blízkosti lidských obydlí. Samička a samec se na jaře setkávají v hnízdišti, samička mívá i pár dní zpoždění oproti samci. Tokání pozorovaných čápů přerušil několikrát jiný čáp, který se přiblížil k jejich hnízdu. Rival dokonce na hnízdo zaútočil. K útokům dochází, i když už čápi sedí na vejcích. Pár čápů, který tento dokument sleduje, přišel o svá první vejce, protože nechal hnízdo bez dozoru a jiní ptáci jim vejce ukradli. Pár se ale pokusil o další vejce a tentokrát se jim zadařilo. Po vylíhnutí mláďata neustále hlídá jeden z rodičů. V srpnu by měla být mláďata samostatná, ale protože se narodila později, rodiče je stále krmí. Mláďata se ale postupně osamostatňují, dospělí využívají volné chvíle v horkých dnech ke koupeli. Po koupeli je třeba znovu naimpregnovat peří, k čemuž slouží jedna žláza na pozadí čápa. Jak se blíží podzim, tak dospělí jedinci omezují styk se svými mláďaty. Rodiče se také pomalu připravují na cestu do teplých krajin, kde přečkají zimu. Mláďata se seznamují s lesem a jsou si nablízku. Mladí čápi odletěli do teplých krajin spolu a dříve než jejich rodiče a další starší čápi. Většina z čápů letí až do Afriky, jejich cesta bývá dlouhá až 5 000 km. Na jaře se ptáci vrátí do svých starých hnízd. Pozorování černých čápů, kteří se lidem vyhýbají, vylíhnutí mláďat, tažní ptáci