Dokumentární

Tajemství vůní (4) - Kananga vonná

V Indickém oceánu u Jižní Afriky se rozkládá souostroví Komory, tvořené třemi ostrovy – Grande Comore, Mohéli a Anjouan, které získaly nezávislost v roce 1975. Poslední ostrov Mayotte se naproti tomu stal 101. francouzským departmentem. Na Komorách, jinak velmi chudé části světa, se vyskytuje rostlina, nebo lépe řečeno strom zvaný kananga vonná, jehož květy ylong ylong se destilují a získaný olej slouží jako vzácná přísada do těch nejdražších parfémů, které se na světě vyrábějí. Na Grande Comore vítá šéf firmy „Ylang Flore“ Ali Issouf vzácného hosta z Francie: parfuméra Thierryho Wassera, který se přijel osobně přesvědčit, jak se získává vzácná esence, kterou při své práci tak často využívá. Z Komor se každoročně vyveze 40 až 60 tun oleje destilovaného přímo na místě místními obyvateli. I kananga však na ostrově nerostla odjakživa, byla sem dovezena a jako první se jejího zpracování chopila velká společnost Bambao, založená v roce 1907. V ní pracoval i otec dnešního výrobce vonného oleje Ali Issoufa. Po získání nezávislosti ovšem nastal všeobecný kolaps hospodářství a bývalá koloniální mocnost – Francie – se od země odvrátila. Dnes se obyvatelé zabývají převážně zemědělstvím a kácením stromů … Přesto ale destilování vzácného oleje ylang ylang zcela nezaniklo a dnes se této činnosti chápou mladí lidé. S pomocí odborníků pořádají kurzy pro zájemce a učí je, jak o stromy správně pečovat, jak je zkracovat a prořezávat, zbavovat plevele a které květy – když nabírají žlutou barvu – trhat, nejlépe do prodyšných košíků z kokosových listů. Květy se následně váží a vsypávají do destilačních přístrojů, pod nimiž se topí dřevem, přičemž značná část tepla uniká, protože ohniště je otevřené. Získává se 5 kategorií oleje: extra superior, extra a 1, 2 a 3. Sittina Farate patří mezi odvážlivce, kteří se rozhodli založit si vlastní výrobnu oleje ylang ylang a přestože existuje jen krátce, Thierry Wasser byl s její prací navýsost spokojen. Na ostrově Anjouan vyrábějí olej především nezávislí výrobci, přestože i zde vzniklo čistě ženské družstvo, které si vede velice dobře. Bylo založeno v roce 2015 a pracuje v něm desítka žen, které by zde jinou práci ani nenašly. Nejenže květy trhají, ale samy je také destilují. Velkým problémem je zde ale odlesňování, protože k destilaci je třeba velké množství dřeva. Ročně ho ubude asi 8 %, takže za 15 let by odsud les mohl zcela vymizet! Odlesňování způsobuje erozi a sesuvy půdy a proto se vědci zabývají novými možnostmi při destilaci květů ylang ylang. Zkouší se nové modely topenišť, kterých je na ostrově v současnosti asi třicet a efektivně zabraňují zbytečnému úniku tepla. Uvažuje se i o využití sluneční energie, jako jednodušší a levnější se ale jeví biobrikety, které se používají ve zcela nových automatizovaných zařízeních. Jedná se ovšem stále ještě pouze o prototyp a tak se rovněž zkoumá možnost vysazování rychle rostoucích stromů jako je například kasie nebo akácie, aby byl zajištěn dostatek dřeva pro destilační soupravy. Rozšiřuje se i spolupráce na poli záchrany a oživování starých stromů a v oblasti výzkumu hraje nemalou roli francouzská škola École supérieure du parfum, která se v parfumerářství stala světovou referencí …

Sdílejte pořad

Kananga vonná

Populární filmy na Prima Zoom

Vybrané pořady z Prima Zoom

Zoom témata