Dudek se vrací

Dudek se vrací

O Pořadu

Dudek na své cestě ze zimoviště v Africe překonává Alpy a dostává se do střední Evropy. Jeho cílem jsou pláně kolem Dunaje v Dolním Rakousku. Hodlá si zde najít družku, se kterou si pořídí ptáčátka.

Dudek se nyní nachází na vrcholu seznamu ohrožených druhů. Dudci si staví svá hnízdiště ve starých kůlnách, či odumřelých stromech. Kůlny se ale bourají ve velkém a umírající stromy se kácejí. Dudkům také uškodilo používání pesticidů a dalších chemikálií. Jak se ale vinaři vracejí k ekologickému způsobu pěstování révy, dudci se začínají vracet.

Někteří místní nadšenci vyrábějí budky pro dudky, kde by mohli po zplození mláďat hnízdit. Dudci jsou v budkách sledováni kamerami.

Budky pro dudky se ale líbí i špačkům.

Dudci žijí jako samotáři a párují se pouze kvůli mláďatům. Když samice sedí na vejcích, nosí jí samec potravu. Kdyby samice opustila vajíčka, mohla by se do hnízda dostat užovka stromová.

Mláďata se líhnou postupně a do dvanácti hodin po vylíhnutí se jim vytvoří měkké chmýří. Otec se musí činit, aby zajistil dostatečné množství potravy pro všechna mláďata.

Po třech a půl týdnech začíná být pro mladé dudky hnízdo malé, a tak se někteří z nich osmělí a vykouknou ven. Když ostatní vidí vzlétnout svého sourozence, vzlétnou také. Pak se začínají dudci připravovat k odletu na jih.

Dudek – krásný, ale ohrožený pták, jeho cesta do střední Evropy, mláďata dudků