Nespoutaná tvář And

Nespoutaná tvář And

O pořadu

Nejdelším řetězem hor na naší planetě jsou Andy a v jejich stínu se zrodil jedinečný přírodní ráj, kde si všechny formy života našly své přirozené prostředí. Patagonské pobřeží je plné tučňáků magellanských, neboť je září, čas páření. Každá dvojice si své hnízdo pečlivě hlídá a v hlídání se střídají kvůli výpravě za potravou. Dokonce i nandu Darwinův, hledá v blízkosti hnízdění tučňáků, semínka, rostliny a hmyz. Nandu a guanako žijí často v těsné blízkosti. Ostrý zrak nandu a velice citlivý čich guanaků jsou spolehlivým varovným systémem, ze kterého mají často prospěch i tučňáci. Mláďata tučňáků jsou asi po třech měsících schopna vyrazit na moře. Kolonie lachtanů jihoamerických jsou naštěstí daleko, takže nejsou přímou hrozbou pro kolonie tučňáků. Lachtani se živí rybami, korýši a chobotnicemi, ale tučňáci jsou pro ně vzácnou pochoutkou. Vrcholky hor Torres del Paine tvoří střed národního parku v jižním Čile. Na strmých svazích a v širokých údolích se pasou guanakové, kteří jsou důležitými společníky lidí, žijících v Andách. Guanaky by bylo možné označit za krále And, kdyby nebylo, zde žijícího, největšího supa na světě, kondora andského.

Úžasné Andy, nádherná příroda, hnízdění tučňáků, kondor andský…