Moták: Tajný život dravce

Moták: Tajný život dravce

O pořadu

V dunách na jihu Afriky žije velmi vzácný pták – moták černý (circus maurus). Vyskytuje se zejména v národním parku Západní pobřeží. Populace tohoto ptáka je v současnosti odhadována na 1 000–2 000 exemplářů a 500–700 hnízdících párů.

Jižní cíp Afriky poblíž Stolové hory, nazývaný šestým květinovým královstvím na Zemi, je domovem motáka, který se vyznačuje tím, že hnízdí na zemi. Ze 16 druhů motáků pouze jeden – moták kropenatý vyskytující se v Austrálii – si svá hnízda nestaví na zemi. Je tomu již jedenáct let, co se doktor Rob Simmons poprvé vydal do těchto míst, kde od té doby tyto ptáky studuje. Pozoruje jejich každodenní život od vyklubání se ze skořápky a po chvíli, kdy mladí jedinci vzlétnou. Hlavní potravou motáků jsou myši a podle toho, kolik v které sezóně dokážou najít potravy, se řídí i množství vajec. Motáci hnízdí v nedotčených oblastech, tedy převážně v chráněných krajinných zónách s původním rostlinstvem. Rob Simmons blíže sleduje dvě hnízda – hnízdo v dunách a šakalí hnízdo. V prvním hnízdě jedno mládě uhynulo a samice ho okamžitě pozřela. Rob tak pořizuje první záznam o kanibalismu těchto ptáků. Pak rodiče krmí zbývající dvě mláďata, která v prvních týdnech matka pečlivě hlídá a nevzdaluje se od nich. V šakalím hnízdě jsou mláďata tři, což znamená, že rodiče mají s krmením velké starosti.

Rob se pokusí pomocí pasti s oblíbenou potravou odchytit dospělou samici, o 30 % větší než samec, aby ji mohl okroužkovat. Odchyt se podaří. Pták má skvělý zrak i sluch, dlouhé nohy, v dospělosti žluté oči a žluté ozobí. Rob se rozhodl umístit na tuto samici miniaturní vysílač. Pomocí satelitního značkování bude moci sledovat, kam pták poletí.

Mláďata rostou a rodiče se stále starají o potravu. Neloví ale celý den, jejich oblíbenými časy je rozmezí mezi devátou a desátou hodinou dopolední a třetí a čtvrtou hodinou odpolední. Po sedmé hodině – ačkoli i tehdy jsou aktivní myši, jejich hlavní potrava – se už neděje prakticky nic.