reklama

Potravina budoucnosti? Čokoláda vyrobená z hub!

Pojídání čokolády Foto: Pojídání čokoládyFoto: Thinkstock

Bio, lehká a zdravá: taková je prý čokoláda s houbami, kterou vyvíjí americká společnost MycoTechnology.

Ta používá proces fermentace kakaových bobů spolu s houbami, aby čokoláda byla méně hořká a nemuselo se do ní přidávat tolik cukru. Firma, která sídlí v Denveru ve státě Colorado, už před rokem aplikovala svou metodu fermentace na kávová zrnka. Nedávno oznámila, že podobný proces rozšiřuje na kakaové boby.

"Díky této technologii odstraňujeme hořkost, a tím omezujeme množství cukru," vysvětluje její ředitel Alan Hahn.

Proces nazvaný Mycosmooth vyvinul před téměř 30 lety doktor Brooks Kelly. Spočívá v tom, že se kávová zrnka nebo kakaové boby nechají po dva týdny fermentovat spolu s houbou lesklokorkou lesklou, známou jako reishi. Tento druh houby, který lze najít pod některými stromy, pohlcuje cukry, snižuje hořkost a kyselost zrnek.

Zázračná houboláda

Houba reishi se používá už více než dvě tisíciletí v tradiční asijské medicíně. Je bohatá na beta glukany, což jsou molekuly, které stimulují imunitní systém.

Článek

Historie čokolády  Foto: Thinkstock

Poznejte historii čokolády

Čokoláda je v dnešní době něco samozřejmého, čím si děláme radost ve chvílích radosti i smutku. Běžná surovina, kterou používáme při pečení, malá drobná radost během dne...

Proces Mycosmooth se používá od loňského roku u kávy, kterou je možno koupit v některých amerických obchodech. Technika je plně "bio", říká šéf výroby James Longan. Liší se od jiných technik, které se spokojují s tím, že zakrývají hořkost, zejména přídavkem cukru a dalších produktů.

Francouzský deník Le Figaro nicméně upozorňuje, že než se v amerických supermarketech objeví první čokolády s houbami, potrvá to ještě měsíce. A pokud jde o chuť nové pochoutky, je společnost MycoTechnology diskrétní.

Sporné výsledky

Nová čokoláda bude tedy zdravější, avšak i prostá černá čokoláda s vysokým obsahem cukru a tuku může mít blahodárné účinky na metabolismus, a tedy i na hmotnost. Lidé, kteří jedí více čokolády, než je průměr, jsou štíhlejší, tvrdí autoři studie zveřejněné v americkém časopise Archives of Internal Medicine.

Než se však začnete cpát čokoládou v naději, že zhubnete bez námahy, musíte vědět, že tato studie není reprezentativní. Doktorka Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity pracovala se vzorkem tisícovky zdravých mužů a žen, kteří neměli kardiovaskulární problémy, cukrovku ani vysoký cholesterol. Příznivý účinek čokolády byl prokázán jen u lidí s průměrným věkem 57 let, kteří pravidelně cvičili.

Článek

Keporkačí rodinka

Nejchytřejší velryby světa umírají hlady. Vymřou?

Keporkaci nenacházejí dostatek planktonu a jsou prý podvyživení...

"Dospělí, kteří jedí čokoládu častěji, mají nižší index tělesné hmotnosti než ti, kdo si ji dopřejí méně často," říká doktorka Golombová. Index tělesné hmotnosti (BMI) slouží ke zjištění rizika spojeného s nadváhou a vypočítá se tak, že se váha v kilogramech dělí výškou v metrech na druhou. Normální BMI se pohybuje mezi 18,5 a 25, u obezity je vyšší než 30.

Podle doktorky Golombové příznivé účinky čokolády více než dostatečně vyvažují její nevýhody, způsobené především obsahem tuku a cukru a vysokou kalorickou hodnotou. Je již známo, že čokoláda je bohatá na polyfenoly, tedy organické sloučeniny, které mají antioxidační účinek, a že její konzumace může snižovat riziko mozkové mrtvice.

Vliv čokolády na BMI je skromný, ale dost jasný na to, aby byl způsoben statistickou chybou. Doktorka Golombová doporučuje hlubší prozkoumání mechanismu působení čokolády. "Bude to vyžadovat obrovské množství údajů a ještě více konzumace čokolády v naší laboratoři," říká.

ČTK

Článek

Amazonská žába

Jak zchladit mléko? Hoďte do něj žábu!

Zní to šíleně, ale funguje to. A navíc to potvrzuje, jak moudří byli naši předkové…
Temný kraj
TV PROGRAM
DNES V TVHlavní postavy Grimm III Foto:
20.15
DNES V TVDva v tom Foto:
20.15
DNES V TVModrý kód Foto:
20.15
DNES V TVJak se staví sen Foto:
21.30
DNES V TVMyšlenky zločince - 10. řada Foto:
20.15
DNES V TVSběratelé kostí Foto:
21.15

reklama