19. září 2019 06:00

Kde přežít apokalypsu? Tady je seznam zemí, které to zvládnou

Naše planeta trpí celou řadou problémů – a je prakticky jisté, že jednou se ucho utrhne a celá naše civilizace zkolabuje. Kde v tu dobu být?

Že se naše civilizace ocitla ve velmi nepříjemném stadiu, upozorňuje celá řada organizací, studií i expertů. Kombinace řady faktorů, zejména ale globálních změn klimatu, ji může zničit velmi rychle.

Které země jsou na ty nejhorší apokalyptické scénáře připraveny nejlépe? Právě to analyzují autoři každoročně zveřejňovaného indexu GAIN neboli Global Adaptation Index. Vzniká v Paříži a každý stát na zemi hodnotí na škále od 1 do 100.

Příprava na apokalypsu

Připravenost na apokalypsu hodnotí podle dvou nejdůležitějších kritérií. Prvním je, jak je daná země zranitelná globálními změnami klimatu: tedy jak moc je její hospodářství závislé na dnešní podobě klimatu. Druhým pak schopnost příslušné země se s takovou výzvou vyrovnat – a to ze všech možných úhlů pohledu. A jak jsme na tom?

Začněme tím pozitivnějším: většina zemí světa je na apokalypsu připravena výrazně lépe než před 20 lety, když index GAIN vznikl. Dalším pozitivním faktem pro nás Čechy je to, že naše vlast je na tom hodně dobře. Umístili jsme se mezi státy, které jsou na zásadní katastrofické změny klimatu připraveny nejlépe.

Česká republika je na 22. místě z celého světa, těsně za Irskem a Japonskem. Tím předběhla i státy, jako je Španělsko, Portugalsko nebo Itálie. Jsme na tom lépe než Rusko (33. místo) nebo Slovensko (35. místo).

Navíc se pozice Česka pořád zlepšuje – roku 1995 jsme byli na 30. místě, takže jsme si o 8 pozic polepšili. Nejvíce nám pomáhá věda, výrazně jdeme vpřed zejména v inovacích a kvalitě vzdělání…

Vítězové a poražení

Pokud chcete přežít apokalypsu, kupte si letenky do Skandinávie. Právě severské státy se totiž umístily v novém indexu GAIN zdaleka nejlépe. Premiantem je mezi nimi Norsko – stalo se vítězem indexu už po 22. za sebou. Je potravinově i surovinově soběstačné, politicky i sociálně stabilní a má skvělý zdravotní systém.

Na opačném konci žebříčku jsou africké státy, nejhůř se umístily Somálsko, Čad a Eritrea. Z velkých států se rok od roku zlepšují pozice Ruska a Číny…

DP

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom