Japonci stvořili průhlednou myš. Přežila to?

K čemu nám bude průhledná myš?

Když se Rumburak zahalil do kouzelného pláště, zmizel. Princip neviditelnosti je prima ve světě pohádek a sci-fi povídek včetně těch o Jamesi Bondovi, který měl "neviditelné" auto. Nicméně fakticky "zmizet" živého tvora se vědcům zatím ještě nepodařilo, byť krok na cestě k neviditelnosti učiněn byl. Pokus byl proveden, jak jinak, na myších.

Neviditelnost, průhlednost, průsvitnost

Rumburak byl "jasně" neviditelný. Ale je neviditelná i skleněná láhev od mléka či okenní tabule? Shodneme se na tom, že ne. Je průhledná. A co mléčně matné slo, třeba v koupelně? Světlo prosvítá, ale tvary ukryté za ním můžeme spíše jen tušit. Tady jde o průsvitnost. Myš, které byla aplikována směs močoviny, glycerolu a detergentů, změnila její neprůhledné syntetické membrány na transparentní. Z buněk myšího zárodku tento chemický koktejl odstraní veškerý pigment. A taky veškerý život.

Zprůhledňovací metoda

Kazuki Tainaka a Shimpei I. Kubota popsali celý svůj pokus, na jehož konci stálo průhledné myší embryo v časopise Cell. Cílem RIKEN Quantitative Biology Center bylo odstranit hem, který brání průniku světla, a ukázat tak mozek v jeho "nahotě".

"Tato nová metoda může být použita v rámci 3D patologie, anatomických studií a imunohistochemii celých organismů. Lze ji použít ke studiu vývoje embryí či k pochopení, jak se rakovina a autoimunitní onemocnění rozvíjí na buněčné úrovni, což vede k hlubšímu pochopení těchto chorob a možná i povede k nový terapeutickým strategiím. Mohlo by to vést k dosažení jednoho z našich největších snů, pochopit organismus a jeho systémy na úrovni celotělového zobrazování v rozlišení jednotlivých buněk," řekl vedoucí výzkumného týmu Hiroki Ueda v tiskové zprávě, kterou pokus s průhledným myším embryem vešel do širšího povědomí..

Text: Topi Pigula

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom