Baribalové severních lesů

Baribalové severních lesů

O pořadu

Kvůli pověrám o jejich agresivitě patří medvědi k nejobávanějším šelmám Severní Ameriky. Ale během posledních sta let jen třikrát skončil útok medvěda smrtí člověka. Medvěd není krvelačná šelma, je to inteligentní savec a každý z nich jiná osobnost. Biolog Lynn Rogers z Northwoods v Minnesotě se zabývá jejich studiem více než 40 let. Již v 60. letech minulého století je uspával a nasazoval jim obojky s vysílačkou, aby je mohl sledovat. Základem jeho kontaktu s baribaly se stala vzájemná důvěra. Získával ji krmením a medvědi si začali spojovat jeho hlas s pamlsky. Dnes má již mezi nimi své známé, kteří přijdou až k němu a nechají se pohladit. June, jedna ze samic, mu dokonce dovolí, aby mohl prozkoumat přímo v noře její narozená mláďata. I jim připevnil obojky, aby je mohl sledovat, jak se osamostatňují.

Medvěd tráví většinu života na poměrně malém území, ale někdy se zatoulá až 80 kilometrů daleko. Je schopen i citů, pokud mládě zahyne nebo se ztratí, matka ho po určitou dobu hledá a souží se. Zimu tráví medvěd v noře, kde jeho tepová frekvence klesne až na 8 tepů za minutu. V květnu shazuje zimní srst. Je zajímavé, že členové rodiny se zbavují parazitů stejným způsobem jako primáti, navzájem si probírají srst. Samice zůstává s mláďata přes rok a po tuto dobu je i kojí. Když mláďata vyjdou z nory, hrají si a učí se šplhat, což je důležité pro jejich přežití. V létě přichází doba páření, kdy samice zanechává čichové stopy, močí a tře se zády o stromy. Pach přiláká samce, který může dorůstající mláďata i zabít. Když matka přijme samce, je to nový začátek pro mláďata, která se musí osamostatnit. Sama se vykrmují na období zimy.

V září začíná v Minnesotě lovecká sezóna. Naštěstí se zkrátila jen na 6 týdnů. Rogers však po stromech vylepuje plakáty, aby lovci ušetřili medvědy s obojky, kteří jsou součástí výzkumu. Přesto již v prvních dnech lovci zastřelí dvě z označených mláďat. Ale jeho medvědice June zabřezne a Rogers na jaře objeví v její noře dvě mláďata. Je naděje, že zdejší lesy budou domovem medvědů i pro nastávající generace.